Popravak laptop računala

Login Form

Open Panel

Radno vrijema:  8-12 i 14-17,  prva subota: 9-13h.

Banner

IRVA electronic
Konstatacija kvara i procjena troška.
IRVA electronic
Servisiramo sve vrste elektroničke opreme
IRVA electronic
Instalacija i održavanje uredske opreme

Čišćenje laptopa

 

Laptop vam se grieje i gasi sam od sebe.

Kako provjeriti temperaturu laptopa

Temperaturu na laptopu možete provjeriti sa jednostavnim programom Core Temp, ako temperatura prelazi 60 stupnjeva, to je kritično. Već tada matična ploča i svi čipovi integrirani na njoj rade pod nenormalnim uvjetima i vrlo lako mogu da stradaju. Vi tada rizikujete i visoke cijene popravke matične ploče. Primjetit će te i da se laptop gasi sam od sebe, posebno ako se startaju neki zahtjevni programi, igrica, film. To vam ukazuje da se laptop više ne koristi i da mora pod hitno da se očisti od prašine odnosno obavi servis čišćenja.

Spriječite veće kvarove čišćenjem ventilatora i čišćenjem prašine u laptopu.

Sigurno ste primjetili da vam se laptop mnogo grije u predjelu tastature laptopa, da bude jako vruć i da se osjeća miris plastike, gasi se posle par minuta rada, ili kada pokrenete nešto zahtjevno. Kod vašeg laptopa dolazi do pregrijavanja vitalnih čipova jer su zatvoreni otvori za ventilaciju i izbacivanje vrućeg zraka. U tom slučaju mora se laptop očistiti tj. ventilator(kuler), na vašem laptopu. To Vam dođe kao redovan servis, uz koji ćemo mi pregledati operativni sustav, skenirati hard disk i memoriju, očistiti i optimizirati windows.

 

Ventilator u laptopu

                 

Ventilator na laptopu ima ulogu da sav vrući zrak  pokupi i da svojim radom ispuše vani kroz rešetkast otvor sa strane kućišta laptopa. Kada on svakodnevno radi on također uvlači prašinu koja se nalazi ispod laptopa i vrti je po kućištu laptopa. Ona se taloži na mnogim skrivenim mjestima u kućištu laptopa, a isto tako se nagomilava na rešetkastom otvoru laptopa kroz koji izlazi vrući zrak.
Vremenom se taj otvor zaštopa i prekrije ga prašina, sitna vlakna od tekstila i tepiha, tada vrući zrak ne može da izađe i ostaje u kućištu laptopa. Vrući zrak  podiže temperaturu laptopa postepeno. Osjetit će te i čućete da ventilator brže radi i da zuji. To on pokušava da svojim ubrzanim radom ohladi matičnu ploču, ali je to bez uspjeha.

 

 

Kada treba uraditi čišćenje laptopa ?

Čišćenje laptopa od prašine treba uraditi odmah, ako ste primjetili da se ventilator jače čuje nego prije, da je kućište laptopa sa donje strane vrelo, i kada je laptop u predjelu tipkovnice također jako vruć. Ako počne da se gasi u radu, pri pokretanju filmova i zahtevnijih programa, nikako ne smije da se dalje koristi. Temperatura laptopa ne smije nikako da prelazi 80 stupnjeva, jer je to rizik od pregrijavanja i pucanja čipova na matičnoj ploči. temperatura laptopa do 65 stupnjeva je neka optimalna i tada laptop radi normalno, temperatura preko 65 stupnjeva je dozvoljena samo za procesore INTEL i3/i5/i7 ili AMD koji su jači i normalno je da se i više griju.

Shvatite ovo i kao savjet i kao upozorenje. Jer odlaganje čišćenja rizikujete veći kvar laptopa. Posebno što hard disk isto tako nije otporan na toplotu u laptopu, i može lako da se pokvari. Ali tada on više neće moći da se popravi, i izgubićete sve važne podatke, dokumente.....

IRVA electronic vam nudi jednostavno rešenje i čišćenje laptopa od prašine, podmazivanje ventilatora, promjena  termo paste radi bolje provodljivosit toplote, ispuhavanje i usisavanje cijelog kućišta laptopa.

Na svaki vitalni čip, čipset ili grafički čip postavljamo kvalitetnu silikonsku gumu (thermo pad), zbog bolje provodljivosti topline sa čipa na hladnjak. U praksi se dokazalo da je uvijek bolja thermo guma od same paste, koja se vremenom osuši i postane tvrda i neupotrebljiva.

 

      

Također koristimo i kvalitetnu pastu, koja se obično postavlja na procesor, zbog malog razmaka njega u hladnjaka.

                  

Pored čišćenja laptopa od prašine naš servis će vam pregledati operativni sustav, skenirati od virusa, izbrisati nagomilano smeće u sustavu, optimizirati operativni sustav, optimizirati bios, testirati hard disk. I zaista ćete vidjeti kako vam posle toga laptop mnogo bolje radi.

Servis IRVAelectronic.