Popravak laptop računala

Login Form

Open Panel

Radno vrijema:  8-12 i 14-17,  prva subota: 9-13h.

Banner

IRVA electronic
Konstatacija kvara i procjena troška.
IRVA electronic
Servisiramo sve vrste elektroničke opreme
IRVA electronic
Instalacija i održavanje uredske opreme

Popravak laptop računala

 

Vaš laptop servisira Vlasnik obrta sa 30 godina iskustva u elektronici i informatici.

SVE U JEDNOM DANU, SVE NA JEDNOM MJESTU.

 

 • Popravak matične ploče laptop računala
 • Čišćenje laptopa
 • Popravak ili promjena panta hinge na laptopu
 • Zamjena ekrana  garancija 1 godina na nov ekran. Polovni ekrani sa garancijom od 6 mjeseci.
 • Popravka punjača za laptopove, prodaja novih punjača.
 • Zamjena tastature na laptopu uz šestomjesečnu garanciju.
 • Zamjena čipseta na matičnoj ploči laptopa, 90% uspješnosti.
 • Zamjena grafičkog čipa na matičnoj ploči laptopa, 90% uspješnosti.
 • Reballing čipova na matičnoj ploči laptopa, zamjena mosfet-a, el kola, tranzistora..........
 • Zamjena AC/ DC konektora za napajanje laptopa
 • Laptop ne daje sliku posle paljenja
 • Zamjena lampe na ekranu laptopa i monitoru
 • Nadogradnja memorije na laptopu, ubrzavanje rada laptopa.
 • Zamjena hard diskova, flet kabela, DVD uređaja.
 • Čišćenje virusa i trojanaca i besplatna antivirusna zaštita laptopa.
 • Instalacija operativnog sustava po želji klijenta
 • Instalacija originalnih drajvera, i programa .
 • Optimiziranje postojećeg operativnog sustava i ubrzavanje istog na Vašem laptopu.
 • Podešavanje wireless interneta i E-maila.
 • Punjači za laptope, ventilatori za laptope.
 • Spašavanje podataka sa ispravnih i neispravnih laptopa.
 • i jos mnogo toga

Brzina popravke laptopa ne kvari naš kvalitet rada


Kod nas nema čekanja danima da se dijagnosticira, procijene troškovi popravka i popravi kvar. Ne držimo Vaš laptop par mjeseci u našem servisu. U koliko imamo na raspolaganju rezervne dijelove u roku od 24 sata vaš laptop je popravljen ili ukoliko nemamo neispravnu komponentu u dogovoru sa strankom naručujemo a i tada se čeka od  5-15 radnih dana. Mi ne odustajemo, iako je kvar na izgled težak i ne rješiv. Uspješnost popravke laptopa je preko 95%. Popravka matične ploče nije jednostavna stvar, i niko Vam ne može garantirati siguran popravak. U svijetu i kod nas većina servisa nudi zamjenu cijele matične ploče, čija cijena iznosi i preko 250 eura, što je za naše uvjete previsoko. Mi  Vam sigurno garantiramo da ćemo pokušati SVE da Vam se laptop popravi. Ukoliko se ipak ne može ili ne isplati popravak ne naplaćujemo konstataciju kvara a niti izgubljeno vrijeme.


 

Opći uvjeti servisa laptopa


 • Dijagnostika laptopa se naplaćuje ukoliko klijent odustane od popravke, a već je upoznat sa cijenom popravke.
 • Naš servis na licu mjesta kada predajete laptop na servis pred vama testira laptop, i utvrđuje kvar (naravno otprilike po iskustvu orjentaciono i okvirna cijena).
 • Ukoliko laptop zbog teškog kvara ne može da se testira odmah, naknadne kvarove nećemo priznati, osim kvara koji ste prijavili.
 • Odmah ćemo vam reći orjentacionu cijenu i rok popravke, da ne gubimo vrijeme i mi i vi.
 • Da mi radimo po principu: "Konstatirajte  šta je pa nam javite"!!! ali samo koliko bi točno iznosio popravak a tek kada odlučite da radite i koji je problem.
 • Budite strpljivi dok Vam popravljamo laptop.
 • Ponekada moramo da poručimo dio za laptop, što traje određeno vrijeme (5-15 radnih dana).
 • Ukoliko laptop ne može da se popravi, ne naplaćujemo ništa.
 • Kvarovi matičnih ploča su najteži i može da se desi da laptop ne radi isto kao kada ste ga donijeli u servis, može da radi gore. Npr. Kada je došao u servis radio je ali nije bilo ništa na ekranu, posle pokušaja popravka, matična ploča neće da upali ili se gasi poslije paljenja. Tada mora da se mijenja cijela matična ploča i vi niste obvezni da plaćate pokušaj popravka. Ali rizik popravka vi preuzimate dolaskom kod nas. Najlakše je zamjeniti cijelu ploču, ali za naše uvjete je to skupo. Zato rizikujmo i Vi i Mi da popravimo ako se popraviti može.
 • Klijent ima obvezu da svoj popravljeni ili nepopravljeni laptop podigne u roku od 30 dana od dana javljanja. U slučaju ne preuzimanja servis IRVAelectronic ima pravo da organizira njegovu prodaju u cilju naknade cijene rada.
 • Dijagnostika laptopa se naplaćuje ukoliko klijent ne želi da popravlja laptop kod nas a želi da zna točan kvar.
 • Potrudili smo se da da Vam pružimo što više informacija, pročitajte ih.

Sve nesporazme potrudićemo se da riješimo sporazumno i prijateljski  .

 


Ipak neki kvarovi laptopa su nerješivi i za nas


Uvjek postoji onih 5% kvarova, kada ni Mi to ne možemo da riješimo, al tada ne može nitko u Hrvatskoj.
Najteže je popravljati kvarove posle nekog servisera, stoga nam kažite ako je laptop već bio kod nekoga, jer ćemo mi to i sami da vidimo. Problemi koji ne mogu da se riješe je kriva matična ploča u predjelu čipova i tada oni ne mogu da se zaleme, drugi nerješivi problemi su neadekvatno skidanje čipova(običnom vrućim zrakom), u nekom od prethodnih servisa, jer tada postoji mogućnost trajnog pregrijavanja matične ploče i oštećenja zbog prevelike temperature.
Također veoma mala uspješnost popravka laptopa je proliven tečnost po laptopu. Tada dolazi do oštećenja više čipova i uvjek postoji šansa da se kvar ponovi. I tada budite spremni da je tipkovnica  pokvarena i mora da se mijenja .
Mi ne mjenjamo matične ploče, naprotiv mi ih popravljamo, mjenjamo BGA čipove, tranzistore, otpornike, kondenzatore, a vi plaćate duplo manje novca.

Usluga našeg servisa laptopa se zasniva na iskustvu, kvalitetu i garaciji na naš rad. Stoga budite strpljivi jer svakom laptopu pristupamo oprezno, strpljivo ispitamo kvar i uzrok kvara


 

 OPIS USLUGA SERVIS LAPTOPOVA

(Bilo bi dobro da pročitate)

Popravka matičnih ploča laptopa

 

Matična ploča je “srce” svakog laptopa, i sigurno najvažniji dio.To je osnovna komponenta na koju su integrirani (nalemljeni) ostali dijelovi glavni čip za ploču, grafika, zvuk, i mnogi drugi čipovi za normalan rad laptopa. Od njenog kvaliteta zavisi kakve će performanse (brzinu i stabilnost) imati laptop. Najveći broj kvarova kod laptopova predstavlja kvar na matičnoj ploči, zbog toga što je najveći dio elektroničkih komponenti i sklopova direktno spojen upravo na samoj matičnoj ploči. Postoji veliki broj kvarova na matičnoj ploči jednog laptopa, i najčešće se ne zna točan uzrok kvara.
U velikom broju slučajeva direktan uzrok kvara je nestabilan napon, pregrijavanje laptopa, prolivena tečnost na tastaturu laptopa. Najgore od svega je što nijedan problem nije sam, već je jedan problem uzrok drugog problema. U elektronici postoji uzrok i posjledica nekog kvara, i tada je potrebno riješiti oba problema. Dakle, u velikom broju slučajeva potrebno je zamjeniti čipove koji su pokvareni, ponekada veze između čipova ili kondenzatore. Nikakve procjene ne možemo da vam kažemo preko telefona, i cijenu popravke ali okvirno sa predpostavkom da.

Kada nam donesete laptop sa problemima na matičnoj ploči budite spremni da su popravke oko 400-700kn.

 

                                           IR lemna stanica sa za skidanje i lemljenje BGA chipova.


Popravka grafičke laptopa


 Najčešći i otprilike 80% kvarova na matičnim pločama laptopa je grafička. Kako se zbog potrošnje velike  struje GPU mnogo grije a vremenom se hlađenje laptopa smanjuje zbog zaprljanosti laptopa, tada dolazi do kvara na grafičkoj.

Uz monitor i flet kabal, grafička kartica je najvažnija komponenta koja određuje sliku na ekranu vašeg laptopa. Od grafičke kartice zavisi da li ćete imati sliku posle paljenja laptopa na ekranu, ili to možete da vidite ako spojite laptop na eksterni desktop monitor. Grafičke kartice su jako osjetljive na prašinu i prljavštinu u sistemu za hlađenje laptopa što lako može dovesti do njihovog pregrijavanja i prouzrokovati njihov kvar. Najčešći uzrok kvara na grafičkoj kartici predstavlja loše hlađenje, nagomilana prašina, kvar ventilatora. Kod jeftinih modela laptopova grafičke kartice i nemaju hladnjake na sebi, pa su konstantno izloženi visokim temperaturama. U ovim navedenim slučajevima mijenjamo novi GPU ili reballing postojećeg. Naš serviser ima vrhunsku opremu za to a još bitnije znanje i dugogodišnje iskustvo. Posle popravke slijedi testiranje od oko 5h. Na obavljenu popravku  dajemo i garanciju  od 6 mjeseci.

Zamjena DC konektora laptopa

 

Stalna pomjeranja laptopa, terenski rad dovodi do kvara na konektoru.
Laptop gubi struju čim se pomjeri kabel za napajanje
  DC konektor na matičnoj ploči laptopa ili je fizički oštećen ili je kontakt između matične i konektora loš.
Pokušaj prelemljivanja starog konektora, zamjena novim
Garancija:6 mjeseci

Napajanje vašeg laptopa strujom vrši se preko ispravljača koji daje napon na ulazu laptopa. Kvar na konektoru uzrokovan je stalnim pomjeranjem kabela za napajanje laptopa, čime se ulaz u laptop odvoji od matične ploče ili se na drugi način ošteti. Ukoliko dođe do kvara na DC konektoru, vaš laptop neće imati dovod struje koja je neophodna za njegov rad. U našem servisu  prvo pogledamo stanje starog konektora i eventualno ga opet zalemimo za matičnu ploču, i najgorem slučaju mjenjamo  konektor ako je fizički oštećen. Posle toga Vaš laptop će imati napajanje i može da se koristi.

 

Ugradnja rezervnih delova


 

Morate uvjek biti oprezni prilikom kupovine i zamjene rezervnih djelova za vaš laptop. Mi vam iskreno ne bi preporučili da bilo šta mjenjate u laptopu na svoju ruku. Djelovi koji mogu da se mjenjaju su hard disk, memorija, cd-dvd, tastatura, ekran, wireless kartica. I najmanja greška može dovesti do velikog kvara i više stotina kuna popravke. Zato je bolje da nas pozovete, pitate za savjet, za cjenu djela, rok zamjene.....

 


Zamjena ekrana na laptopu


 

 

Prignječenje laptopa, udarac u ekran, pad laptopa ili pregaranje.
Na ekranu se vidi oštećenje, boje razlivene po ekranu ekran nema svjetlo ili sliku, slika djelimično ispravna vertikalne crte.... samo su neki od smptoma neispravnosti ekrana.
Razbijen ekran na laptoru
Popravka nemoguća, potrebna zamjena ekrana novim ili polovnim

Polomili ste ekran na vašem laptopu i potrebna mu je adekvatna zamjena. Cjena zamjene ekrana zavisi od dimenzija, rezolucije, vrste ekrana Po dogovoru sa našim servisom laptop, možemo vam naci i polovan ekran na tržištu, jeftiniji za 40% o. Cjeli posao zamjene ekrana za Vaš laptop traje jedan radni dan (ukoliko imamo isti na lageru). Ukoliko nemamo na lageru ekran za Vaš laptop narudžba se čeka 5-10 radnih dana.

Garancija:6 meseci i na nov i na rabljen.

Zamjena lampe u LCD ekranima

 


Ako nema osvetljenja LCD ekrana ili je slika crvena ili svjetlo slabo.
tada je problem  lampa u LCD ekranu laptopa

Garancija:6 meseci

Zamjena lampe u LCD ekranu je jedna od najkomplikovanijih popravki na laptopu, i rjetki su servisi koji to uopćte rade. Mi štedimo našim klijentima bar 50€ ovom uslugom, jer je zamjena celog ekrana mnogo skuplja. Lako se mogu pomješati simptomi kvara lampe sa kvarom invertera, pa je potrebno da se isproba na testeru ili se prvo stavi ispravan inverter. Ako i dalje nema svjetla, sigurno je lampa problem. Prvo se skida maska ekrana, ekran, otkači se flet kabal, zatim se potpuno rastavi ekran da bi se došlo do lampe. Stavlja se druga lampa i sve se veoma pažljivo vraća, lijepi i postavlja nazad na svoje mjesto. Prilikom ovog servisa vrlo je lako oštetiti ekran, pogotovo lampu, tako da se u principu mjenja ekran ako se dijagnosticira neispravna lampa.


Servis IRVAelectronic.